Over NADB – WDSF

Breaking is Olympisch en dus is er ook in Nederland een bond die erover gaat.  Dat is de NADB. De Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) is opgericht op 9 oktober 1967 als de Nederlandse Amateur Danssport Bond. De NADB ontstond uit een fusie van de Nederlandse Amateur Dansers Club (NADC) uit 1946 en de Amateur Danssport Bond Nederland (ADBN) uit 1957. De wens om Nederland op internationaal danssport gebied door één organisatie te laten vertegenwoordigen lag ten grondslag aan deze fusie. Op 28 september 1993, ter gelegenheid van het verkrijgen van het volledige lidmaatschap van het Nederlands Olympisch Comité*de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) werd de naam gewijzigd in Nederlandse Algemene Danssport Bond. De NADB is de vertegenwoordiger van de danssport binnen de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF.

WDSF
Net zoals de KNVB is aangesloten bij de FIFA (wereld voetbal bond) is de NADB in internationaal verband aangesloten bij de WDSF (World DanceSport Federation) te Lausanne, Zwitserland. De WDSF is een wereldomvattende internationale sportfederatie waarvan 81 nationale danssport organisaties als vertegenwoordiger voor hun land lid zijn. De WDSF is tevens verantwoordelijk voor de organisatie van Breaking op de Olympische Spelen. Breaking For Gold is de naam van het Breaking programma op weg naar Parijs 2024.

Menno van Gorp eerste officiële wereldkampioen Breaking
In Juni 2019 organiseerde de WDSF het eerste door het IOC goedgekeurde WK Breaking in Nanjing China. Menno van Gorp uit Nederland wist dit evenement te winnen en werd daarmee de eerste officiële wereldkampioen Breaking. In September 2019 presenteerde de WDSF Breaking op de World Urban Games in Budapest. In Juni 2021 vond er voor het eerst een WDSF Europees Kampioenschap plaats in Sochi, Rusland. In December 2021 staat er een WDSF WK gepland in Parijs en in juni 2022 is Breaking onderdeel van de World Games in Birmingham, Alabama, USA.

Nederlandse deelnemers aan WDSF Kampioenschappen.
2019 WDSF World Championship, China
Menno van Gorp (winnaar), Sjoerd Poldermans, Boukje van Hoorn

2019 World Urban Games, Hongarije
Menno van Gorp (2e plaats)

2021 WDSF European Championship, Rusland
Taofik Amrani, Lorenzo Caboni (Top 8), Boukje van Hoorn

2021 WDSF World Championship, Frankrijk
– Lorenzo Caboni (Top 16), Shane Boers (Top 32), Boukje van Hoorn (Top 32)