De Nederlandse breakdancers horen nu officieel bij TeamNL. Technisch directeur van NOC*NSF André Cats overhandigde de Nederlandse B-girls en -boys dinsdag op Papendal symbolisch een eigen TeamNL breaking-outfit.
Breakdance, ook wel breaking genoemd, staat volgend jaar in Parijs voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen. Deze zomer wordt de sport ook beoefend tijdens de Europese Spelen in Krakau.André Cats is verheugd dat hij de sporters welkom mag heten binnen TeamNL. ”Breaking is een mooie toevoeging aan de olympische sport. Het team van de Nederlandse Breaking League (NBL) heeft de afgelopen jaren mooie resultaten geboekt, het is mooi dat jullie nu bij TeamNL horen. Ik zou het een verrijking vinden wanneer een aantal van jullie volgend jaar onderdeel zijn van de olympische ploeg in Parijs. ”

Doordat breaking nu een olympische sport is kunnen we nog meer mensen bereiken en inspireren

Wereldkampioen breaking Menno van Gorp
De Nederlandse breakdancers behoren tot de wereldtop. De 16-jarige India Sardjoe is behalve Nederlands kampioen ook Europees- en wereldkampioen. ”Ik vind dit een hele mooie kans voor de breaking-scene”, verklaart ze. “De focus voor mij ligt nu eerst op de European Games in Krakau komende zomer, daar kijk ik al erg naar uit. Daarna op naar Parijs!’’B-boy Lee-lou Demierre deelt het enthousiasme: ‘’Heel nice dat we nu onderdeel zijn van TeamNL. Toen ik klein was keek ik al op naar sporters van TeamNL. Het is nog een gek gevoel dat ik nu ook onderdeel ben van TeamNL. Parijs 2024 is de droom. Ik hoop dat ik daar TeamNL mag vertegenwoordigen.’’Wereldkampioen Menno van Gorp vult aan: ”Supertof dat wij nu onderdeel zijn van TeamNL en hier samen mogen zijn. Doordat breaking nu een olympische sport is kunnen we nog meer mensen bereiken en inspireren. De Olympische Spelen gaan de grote doorbraak zijn van deze sport.’’

bron:NOC-NSF website